21.11.2015.

Mapiranje dejtonskog mirovnog sporazuma: Edukacijski “study-table” postavka

Bosanski rat se smatra “najvećim kolektivnim neuspjehom Zapada (u Evropi) od 1930ih godina”. Ovo je priča o tome kako su Sjedinjene Države predvodile napore da se zaustavi rat u Bosni i da se osmisli Dejtonski mirovni sporazum 1995. godine.

Projekat “Škola znanja: Mapiranje dejtonskog mirovnog sporazuma” začet je 2000. godine kada su Miran Norderland i FAMA tim dobili odobrenje ambasadora Richarda Holbrooka i njegove izdavačke kuće “Random House” da koriste njegovu knjigu “Završiti rat” radi kreiranja FAMA albuma pod nazivom „Dejtonski mirovni sporazum: mapiranje pregovora”. Cilj projekta bio je da se vizualizira i kontekstualizira put do Daytona pomoću mapiranja američke “šatldiplomatije” i mirovnih pregovora u Daytonu na način da budu pristupačni široj javnosti.

Dejtonski mirovni sporazum nije samo mirovni sporazum koji je očuvao stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini; on je prilika da se uči o tome kako nastaju ovakvi sporazumi. Nadamo se da će ovaj Edukacijski “Study Table” omogućiti kontekstualizaciju i vizualizaciju događaja koji su obilježili kraj 20. stoljeća i koji i danas nastavljaju da formiraju budućnost Bosne i Hercegovine.

Na ovom prostoru se decenijama vodi rat interpretacija, a ono što se olako previđa, zbog sopstvenih interesa velikog broja uključenih u slučaj Bosna, je jednostavnost istine ako se razmatraju samo činjenice.

Kao naš doprinos uspostavljanju faktografije nasuprot postojećoj političkoj manipulaciji istorije u Bosni i Hercegovini i regionu, predstavljamo vam projekat ‘Škola znanja: Mapiranje dejtonskog mirovnog sporazuma.’

Edukacijski paket „Mapiranje dejtonskog mirovnog sporazuma” je pripremljen u nekoliko formata s obzirom na različite mogućnosti predstavljanja predavanja i njihovu namjenu, a imajući u vidu različite ciljne grupe (studente, internetske korisnike, institute,edukacijske institucije, biblioteke, tematske konferencije).

Škola znanja traga za transformacijom edukacije o ratu, genocidu i urbanom / građanskom / kulturnom otporu u univerzalni edukacijski model preko jedinstvene platforme za transfer znanja. Metodologijom koja detektuje „rane znakove upozorenja“ (early warning signs) koji iz „informacione buke“ (information noise) osposobljavaju pojedinca i osnažuju društvo sredstvima za prevenciju eskalacije budućih / potencijalnih konflikata preko tačke poslije koje nema povratka.

Bosna i Hercegovina kao i cijeli region koji uključuje zemlje bivše Jugoslavije i 20 godina nakon okončanja rata (‘92-‘95.) pati od njegovih posljedica a svakodnevica svih bivših republika suočava se sa pitanjima prevazilaženja prošlosti koje prate pitanja pravde, sjećanja, poricanja i pomirenja.

Posebna zahvala ambasadoru Richardu Holbrookeu i njegovom izdavaču Random House, Inc. New York koji su nam dozvolili da koristimo knjigu ‘Završiti rat’ za naš originalni projekat - FAMA Album (2000): ” Dejtonski mirovni sporazum: Mapiranje pregovora’.

U produkciji FAMA Metodologije i Galerije 11/07/95 te uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini kao dio kampanje “20 godina zajedno postižemo više”.


http://dayton.famamethodology.net/bhs/#studytable
AKTUELNO
info@famamethodology.net