01.03.2017.

Mapa opsade (FAMA kolekcija), na izložbi u Britanskoj Nacionalnoj biblioteci

Izložba ‘Mape koje su obilježile 20. vijek’ otvorena je u Britanskoj Nacionalnoj biblioteci u Londonu 4.novembra. Izložba nevjerovatnih mapa koje se bave ratom i mirom, razumijevanjem kretanja ljudi i čak finansijskog tržišta, istražuje i objašnjava njihovu važnu ulogu u 20. vijeku.

Izložene mape bacaju novo svjetlo na poznate događaje, sukobe, kreativnost, dno okeana, pa čak i univerzum. Kazujući istoriju 20.vijeka, tjeraju nas da gledamo skoru prošlost iz različitih perspektiva te nam izoštravaju način gledanja na svijet u kom živimo. Izložba slavi rijetku ljepotu i začuđujuću različitost mapa 20.vijeka. Od prvog crteža londonskog metroa iz 1931., preko mapa britanskog Ministarstva odbrane do mape opsade Sarajeva.

Suada Kapić, autor mape opsade, o tome kako je nastala mapa kaže:

“Mi smo shvatili da bi zauvijek trebalo sačuvati u formatu mape fenomen grada opkoljenog stotinama komada teškog i lakog naoružanja i permanentnom postavkom snajpera, u kome su umjesto saobraćajnih znakova postavljena upozorenja ‘Pazi snajper’ ili ‘ Ako ti vidiš i komad brda i brdo vidi tebe’. Tako smo počeli ‘snimati’ grad, bašte, parkove, opasne zone, raskrsnice, objekte, zaštite od snajpera, ulice… i kasnije te podatke prenijeli u rukom iscrtanu mapu stanja opsjednutog grada. Položaje naoružanja oko Sarajeva precrtali smo s originalne mape JNA, ubrzo shvativši da zbog formata mape ne možemo prikazati sve naoružanje kojim je grad terorisan tokom četiri godine. Zato je na našoj mapi naoružanje iscrtano simbolično.”

Tom Harper, vodeći kurator izložbe, kaže:

“Mape nas intrigiraju i začuđuju, i ova izložba će dati zanosni i ponekad neočekivani uvid u nedavnu prošlost. Mape uvijek reflektuju motivaciju njihovih kreatora, i mi očekujemo da budu korištene ne samo kao izvor informacija nego kao alatka moći i uticaja. Britanska Nacionalna biblioteka posjeduje jednu od vodećih svjetskih kolekcija mapa (4.5 miliona kroz 2000 godina), tako da smo na savršenom mjestu za istraživanje našeg dugotrajnog interesa za mape, koristeći za ovu izložbu moćne i iznenađujuće primjerke iz cijelog svijeta.”

Mapa opsade je jednom slikom uspjela prikazati izmijenjenu geografiju jednog grada izolovanog od ostatka svijeta, iako pred očima medija tog svijeta. Mapa je svjedočanstvo o gradu koji je preživio zahvaljujući tome što je na ruševinama stare stvorio sasvim novu civilizaciju, svjedočanstvo o gradu koji je koristio reciklažu, solarnu energiju, pilule za prečišćavanje vode, satelitske komunikacije. Ova mapa sadrži sve detalje preživljavanja uz opis funkcionisanja objekata od izuzetne važnosti za svaki grad. Mapa pokazuje tajne prolaze, tajne tunele, posebne koridore za kretanje koje je grad izumio da bi se spasio od cjelodnevne snajperske paljbe po svim metama. Mapa pokazuje kako je grad parkove zamijenio baštama, ruže kukuruzom, elektriku srednjevjekovnim lampama, centralno grijanje pećima ručne izrade, vodu iz česme vodom koja se toči samo na određenim mjestima pa zatim prenosi kanisterima, rekreaciju trčanjem pod snajperima, kaloričnu hranu biljkama iz sopstvene bašte, televiziju razgovorima uživo, a umjetnost pretvorio u otpor teroristima. Kad buduće generacije budu izučavale ovaj fenomen i period raspada Jugoslavije, geografija grada i njegove uslovljenosti opsadom bolje će se razumjeti uz korištenje ove mape. Kao jedinstveno istorijsko učilo, ova mapa se našla u kolekcijama mapa širom svijeta. Jedna crvena linija oko grada je jednom zauvijek objasnila šta znači ‘grad pod opsadom (FAMA kolekcija).

Izložba u Britanskoj Nacionalnoj biblioteci će imati prateće događaje koji će istražiti kako mape prikazuju i utiču na svijet u kome živimo. Jedan od događaja je ‘Mapiranje ratova, od Drugog svjetskog rata do Sarajeva’.

Bivši BBC korespondent Kate Adie je domaćin govornicima na panelu (15.11.2016): Barbari Bond, koja će otkriti nevjerovatan svijet mapa za bježanje iz logora koje su štampane na svili i koje je MI9 krijumčario unutar kampova za zarobljene britanske vojnike u Drugom svjetskom ratu i Miranu Norderlandu, (autor virtualne FAMA kolekcije (online muzej)-najveće nezavisne kolekcije projekata o opsadi Sarajeva 1992-1996, Padu Jugoslavije 1991-1999, Mapiranju genocida u Srebrenici i edukacijskom modulu Dejtonski mirovni sporazum), koji će objasniti nastanak Mape opsade (Survival Map) i njenog nasljeđa

U posljednjih 12 mjeseci mape iz FAMA kolekcije su uvrštene u nekoliko značajnih publikacija:

• Mapa ‘Raspad Jugoslavije 1991-1999’ u enciklopediji ‘Istorija 20.vijeka u 100 mapa’ (‘A History of the 20th century in 100 Maps’) - izdavač Britanska Nacionalna biblioteka

• ‘Mapa opsade Sarajeva 1992-1996’ u publikaciji ‘Mape: Istraživanje svijeta’ (‘Map: Exploring the World’) - izdavač Phaidon Editors

• ‘Mapa opsade Sarajeva 1992-1996’ u knjizi ’50. godina kartografskog društva’ (‘50th Anniversary Book’) - izdavač British Cartographic Society


https://www.bl.uk/events/maps-and-the-20th-century-drawing-the-line
AKTUELNO
info@famamethodology.net