01.09.2016.

Od sada u Historijskom muzeju BiH stalna postavka ‘Mapiranje Dejtonskog sporazuma’

Od danas u Historijskom muzeju BiH će biti izložena stalna postavka edukacijskog "study table" u okviru projekta Škole znanja.

POSTAVKA:

MAPIRANJE DEJTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA - EDUKACIJSKI ‘STUDY TABLE’

Historijski muzej Bosne i Hercegovine (Sarajevo)

Radno vrijeme: svaki dan od 09:00h do 19:00h

http://muzej.ba/

Projekat “Škola znanja: Mapiranje dejtonskog mirovnog sporazuma” začet je 2000. godine kada su Miran Norderland i FAMA tim dobili odobrenje ambasadora Richarda Holbrooka i njegove izdavačke kuće “Random House” da koriste njegovu knjigu “Završiti rat” radi kreiranja FAMA albuma pod nazivom „Dejtonski mirovni sporazum: mapiranje pregovora”. Cilj projekta bio je da se vizualizira i kontekstualizira put do Daytona pomoću mapiranja američke “šatldiplomatije” i mirovnih pregovora u Daytonu na način da budu pristupačni široj javnosti.

Dejtonski mirovni sporazum nije samo mirovni sporazum koji je očuvao stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini; on je prilika da se uči o tome kako nastaju ovakvi sporazumi. Nadamo se da će ovaj Edukacijski “Study Table” omogućiti kontekstualizaciju i vizualizaciju događaja koji su obilježili kraj 20. stoljeća i koji i danas nastavljaju da formiraju budućnost Bosne i Hercegovine.

Edukacijski paket „Mapiranje dejtonskog mirovnog sporazuma” je pripremljen u nekoliko formata s obzirom na različite mogućnosti predstavljanja predavanja i njihovu namjenu, a imajući u vidu različite ciljne grupe (studente, internetske korisnike, institute,edukacijske institucije, biblioteke, tematske konferencije).

Škola znanja traga za transformacijom edukacije o ratu, genocidu i urbanom / građanskom / kulturnom otporu u univerzalni edukacijski model preko jedinstvene platforme za transfer znanja. Metodologijom koja detektuje „rane znakove upozorenja“ (early warning signs) koji iz „informacione buke“ (information noise) osposobljavaju pojedinca i osnažuju društvo sredstvima za prevenciju eskalacije budućih / potencijalnih konflikata preko tačke poslije koje nema povratka.

U produkciji FAMA Metodologije i Galerije 11/07/95 te uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini kao dio kampanje “20 godina zajedno postižemo više”.


http://dayton.famamethodology.net/bhs/#home
AKTUELNO
info@famamethodology.net