11.07.2015.

Škola znanja: Srebrenica - mapiranje genocida i post-genocidno društvo

Projekte izrađujemo metodom slaganja činjenica kako bismo pokazali da je to jedini protivotrov političkoj manipulaciji historije, što je već desetljećima dominantan način tumačenja historije u region.

Radi se obrazovnom resursu, obimnom izvoru podataka dostupnih na Internetu koji najširem krugu korisnika pruža uvid u stravične istorijske događaje i pouke koje oni pružaju. Ovaj univerzalni edukacijski model namijenjen je studentima, institucijama, univerzitetima, istraživačima i bibliotekama u cijelom svijetu.

Ovaj internetski resurs uključuje dokumentarnu video-animaciju (38 minuta), video-predavanje (60 minuta) i video zapise i transkripte s javnog časa održanog u Sarajevu 28. maja, 2015. godine. Na javnom času održana su predavanja na teme 12 aspekata srebreničkog genocida. Pošto su svi materijali dostupni i na engleskom jeziku, ovaj edukacijski paket predstavlja jedinstvenu platformu za transfer znanja.

“Istorija je u paradoksu dvostruke igre. Sa jedne strane, identifikujemo svesno uništavanje velikih moralnih pitanja istorije što rezultira intelektualnom ništavnošću samog istoričara koji više nije sposoban da misli ne samo društvo, nego ni svoju nauku. Sa druge strane, nova čitanja istorije koju predvodi borbena grupa istoričara zelotskog tipa, svela je istoriju na nihilističku kategoriju u kojoj sve što se dogodilo se nije dogodilo, sve što smo znali, neznamo više. Rezultat toga su već generacije dece koje u školskom uzrastu bivaju trovani predmetom koji se zove istorija. Školski udžbenici i razne knjige o istoriji učinili su sve da se ozakone iracionalne akcije, mržnja, osveta, nasilje, sila i osećanje superiornosti u odnosu na prošlost.” - Dr. Branka Prpa, historičarka

Na ovom prostoru se decenijama vodi rat interpretacija, a ono što se olako previđa, zbog sopstvenih interesa velikog broja uključenih u slučaj Bosna, je jednostavnost istine ako se razmatraju samo činjenice.

Kao naš doprinos uspostavljanju faktografije nasuprot postojećoj političkoj manipulaciji istorije u Bosni i Hercegovini i regionu, predstavljamo vam projekat / edukacijski paket „Škola znanja: Srebrenica, mapiranje genocida, post-genocidno društvo”. Edukacijski paket pripremljen je u nekoliko formata s obzirom na različite mogućnosti predstavljanja predavanja i njihovu namjenu, a imajući u vidu različite ciljne grupe (studente, internetske korisnike, institute, edukacijske institucije, biblioteke, tematske konferencije).

Škola znanja traga za transformacijom edukacije o ratu, genocidu i urbanom / građanskom / kulturnom otporu u univerzalni edukacijski model preko jedinstvene platforme za transfer znanja. Metodologijom koja detektuje „rane znakove upozorenja“ (early warning signs) koji iz „informacione buke“ (information noise) osposobljavaju pojedinca i osnažuju društvo sredstvima za prevenciju eskalacije budućih / potencijalnih konflikata preko tačke poslije koje nema povratka.

Bosna i Hercegovina kao i cijeli region koji uključuje zemlje bivše Jugoslavije i 20 godina nakon okončanja rata (‘92-‘95.) pati od njegovih posljedica a svakodnevica svih bivših republika suočava se sa pitanjima prevazilaženja prošlosti koje prate pitanja pravde, sjećanja, poricanja i pomirenja.

Škola znanja je projekat kreativne produkcije FAMA Metodologija i Galerije 11/07/95, realizovan uz finansijsku podršku britanske vlade.


http://srebrenica.famamethodology.net/bhs/
AKTUELNO
info@famamethodology.net