10.07.2015.

Škola znanja: “Srebrenica” projekat predstavljen u prisustvu NjKV princeze Anne

Škola znanja: „Srebrenica –mapiranje genocida i postgenocidno društvo” projekat predstavljen u prisustvu NjKV princeze Anne i britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini. Mapiranje činjenica kao protivotrov političkoj manipulaciji historije

Zvanični početak projekta edukacijskog paketa Škola znanja: „Srebrenica –mapiranje genocida i postgenocidno društvo” obilježen je danas u sarajevskoj Galeriji 11/07/95 uz prisustvo NjKV princeze Anne i britanskog ambasadora NjE Edwarda Fergusona. Radi se obrazovnom resursu, obimnom izvoru podataka dostupnih na Internetu koji najširem krugu korisnika pruža uvid u stravične istorijske događaje i pouke koje oni pružaju.

Škola znanja je projekat kreativne produkcije FAMA Metodologija i Galerije 11/07/95, realizovan uz finansijsku podršku britanske vlade.

Na ovom prostoru se decenijama vodi rat interpretacija, a ono što se olako previđa, zbog sopstvenih interesa velikog broja uključenih u slučaj Bosna, je jednostavnost istine ako se razmatraju samo činjenice.

Kao naš doprinos uspostavljanju faktografije nasuprot postojećoj političkoj manipulaciji istorije u Bosni i Hercegovini i regionu, predstavljamo vam projekat / edukacijski paket „Škola znanja: Srebrenica, mapiranje genocida, post-genocidno društvo”. Edukacijski paket pripremljen je u nekoliko formata s obzirom na različite mogućnosti predstavljanja predavanja i njihovu namjenu, a imajući u vidu različite ciljne grupe (studente, internetske korisnike, institute, edukacijske institucije, biblioteke, tematske konferencije).

Škola znanja traga za transformacijom edukacije o ratu, genocidu i urbanom / građanskom / kulturnom otporu u univerzalni edukacijski model preko jedinstvene platforme za transfer znanja. Metodologijom koja detektuje „rane znakove upozorenja“ (early warning signs) koji iz „informacione buke“ (information noise) osposobljavaju pojedinca i osnažuju društvo sredstvima za prevenciju eskalacije budućih / potencijalnih konflikata preko tačke poslije koje nema povratka.

Bosna i Hercegovina kao i cijeli region koji uključuje zemlje bivše Jugoslavije i 20 godina nakon okončanja rata (‘92-‘95.) pati od njegovih posljedica a svakodnevica svih bivših republika suočava se sa pitanjima prevazilaženja prošlosti koje prate pitanja pravde, sjećanja, poricanja i pomirenja.


http://srebrenica.famamethodology.net/bhs/
AKTUELNO
info@famamethodology.net