×
Logo

Muzej opsade - Umijeće življenja

Izjava

Smatrajući da grad koji je živio pod najdužom opsadom u modernoj istoriji mora brinuti o očuvanju itransferu znanja o tom periodu, tim FAMA kolekcije je u projekat pod radnim naslovom ‘Muzej opsade-Umijeće življenja’ uložio sedam godina rada. Nažalost, opstrukcije oko projekta bile su ozbiljne idugotrajne, a istinska podrška je izostala.

Muzej je bio projekat vraćanja smisla humanosti, solidarnosti, kulturnom otporu i građanskimvrijednostima. No čini se da smo u gradu pod opsadom ostali da bismo obezbijedili budućnost za nekedruge ljude i neku drugu kulturu življenja. Slučaj sportske dvorane koja nije nazvana po Goranu Čengiću,heroju ogromne građanske hrabrosti, simbolu upravo onakvog Sarajeva kakvo je zaslužilo Muzej, jedan jeod onih koji ukazuju na pervertirane vrijednosti ‘post-opsadnog’ grada. Mi, građani Sarajeva, založili smo svoje živote u odbranu blokiranog grada. Kako se taj ulog mjeri danas? I dalje spremno stojimo iza vrijednosti koje su građani Sarajeva pokazali svijetu: da humanost i kreativnost mogu stajati protiv terora.Muzej je bio projekat odbrane tih principa. Zato se radujem da se javnost, da se građani konačno počinjupitati ‘Šta nam se ovo događa’?

U februaru 2017. godine bili smo prisiljeni povući projekat jer općina Centar nije ispunjavala svoj dio obaveza. 

Suada Kapić
Nosilac projekta Fama kolekcija ‘Opsada Sarajeva 1992-1996’ i vođa tima projekta ‘Muzej opsadeSarajeva-Umijeće življenja’

NOVOSTI

Izjava

03. 10. 2017.