×
Logo

FAMA Metodologija dobila Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva

Čast nam je obavijestiti Vas da je FAMA Metodologija dobila Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva u 2017. godini za doprinos u oblasti nauke i obrazovanja.

‘Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva (povodom dana oslobođenja grada Sarajeva 6.aprila 1945.)dodjeljuje se istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima za značajna ostvarenja i iznimna djela, a od ključne je važnosti da djela doprinose ukupnom unapređenju i razvitku grada Sarajeva.’

Namjena FAMA Metodologije je da kroz edukacijske module Škole znanja stavlja u upotrebu FAMAKOLEKCIJU koja se stvarala u raznim fazama (kao FAMA, FAMA arhiv, FAMA kolekcija) a smatra senajvećom svjetskom nezavisnom kolekcijom multimedijalnih projekata o opsadi Sarajeva (1992–1996.) i dešavanjima u vezi s raspadom Jugoslavije (1991–1999.). Godinama je Kolekcija rasla usrednemogućih uslova (opsada i posljeratna tranzicija), razvijajući pionirske koncepte i različite teme. Na stranu obimnost i istorijsko-edukativni značaj projekta i metoda mapiranja dokumentacije dokumenata i kolektivnog pamćenja, ova Kolekcija i sama po sebi predstavlja nov pristup obradi i dokumentovanju činjenica i dokaza, te postupku mapiranja uzroka i posljedica događaja uobličavanjem u formu pristupačnu i najširoj publici.

Dobitnici nagrade su članovi tima FAMA Metodologije Suada Kapić, Miran Norderland, Asja Hafner iDavor Vidović.

Posebno zahvaljujemo gospodinu Jovanu Divjaku i njegovom udruženju Obrazovanje gradi Bosnu iHercegovinu. Zahvaljujemo im ne samo na dugogodišnjoj nesebičnoj podršci, nego i na inicijativi zanominaciju FAMA Metodologije/FAMA kolekcije za Šestoaprilsku nagradu.

NOVOSTI

Izjava

03. 10. 2017.