×
FAMA Methodology

Koristeći inovativne obrazovne pristupe i zanimljive tehnike pripovijedanja, cilj nam je razumjeti kako kreativnost može pomoći ljudima da se odupru teroru i učiniti ih otpornijima za društvo rizika 21. stoljeća.
O NAMA

Dayton

FAMA Metodologija u povodu godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazum predstavlja projekat: "Modul: Prenos znanja - Dejtonski mirovni sporazum - Umijeće pregovaranja: Kako završiti rat" koji sumira njihov cjelokupan dosadašnji rad na ovu temu. Dejtonski mirovni sporazum, potpisan 1995. godine, može se posmatrati kao složen politički i pravni dokument, ali i kao svjedočanstvo umijeća pregovaranja čime je okončan rat u Bosni i Hercegovini. FAMA Metodologija usmjerava fokus na umijeće pregovaranja mapirajući zamršenu matricu američke 'šatl-diplomatije' i 'neposrednih mirovnih pregovora' u zračnoj bazi Wright-Patterson u Dejtonu, Ohio. Cilj projekta je kontekstualizacija i vizualizacija događaja koji su obilježili kraj 20. stoljeća i koji i dalje oblikuju budućnost Bosne i Hercegovine.
famacollection.org

PROJEKTI

Da bi se privukla pozornost, treba biti objektivan, informativan i kreativan, ali da bi se održao interes, potrebno je potaknuti potragu za znanjem. To uključuje posmatranje događaja otvorenog uma kako bi se uočili značajni elementi posmatranog fenomena. Uvjereni smo da su FAMA projekti tokom godina ostvarili te ciljeve prvenstveno zato što smo našu banku znanja uskladili s radom utemeljenim na dokazima i multimedijskim pripovijedanjem.

Kroz naš jedinstveni uvid i dar predviđanja, uspjeli smo razviti metodologiju korak po korak koja 'očigledno čini vidljivim': 1. DOKUMENTIRATI činjenice i dokaze za buduće naraštaje. 2. ČUVATI kulturu sjećanja. 3. KOMUNICIRATI složenost široj publici. 4. OBRAZOVATI sadašnje i buduće generacije. 5. INSPIRISATI dijalog i pozitivan prijenos znanja.

Mapa opsade Sarajeva 1992-1996.

Srebrenica - Mapiranje genocida i post-genocidno društvo

Raspad Jugoslavije 1991-1999.

Time is Up!

The Art of Survival

‘Muzej opsade Sarajeva - Umijeće življenja - FAMA kolekcija’

Enciklopedija: ‘Opsada Sarajeva 1992-1996.'

Mapping the Dayton Peace Accords

Time is Up!

Istorija koja se događa 2014-1914(1878)

ŠESTOAPRILSKA NAGRADA

Sixth of April Award of the City of Sarajevo

FAMA Metodologija (FAMA Tim), je dobila Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva u 2017. godini za doprinos u oblasti nauke i obrazovanja.

‘Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva (povodom dana oslobođenja grada Sarajeva 6. aprila 1945.) dodjeljuje se istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima za značajna ostvarenja i iznimna djela, a od ključne je važnosti da djela doprinose ukupnom unapređenju i razvoju grada Sarajeva.’
VIŠE

NOVOSTI

Muzej opsade - Umijeće življenja

Izjava

03.10.2017.